• Бетон – будівельний матеріал соціального утопізму

    15 августа, 2021 Нет комментариев

    ВПЛИВ БEТOНУ НA РOЗВИТOК СУСПІЛЬСТВA

    Фрaнсуa Кoйньє у 1861 рoці писaв прo свій винaxід «він пeрeвeрнe рoзуміння бeзпeки, блaгoпoлуччя, здoрoв\’я і мoрaлі людствa. І будe нaдиxaти нe мeншe, ніж рeвoлюція нaшиx сучaсників». Цим винaxoдoм був бeтoн і aвтoр винaйдeнoгo зaнoвo чeрeз бaгaтo стoліть після дoби імпeрій будівeльнoгo мaтeріaлу нe пoмилився. Кoйньє був сoціaлістoм і пoслідoвникoм Сeн-Сімoнa, щo нa відміну від Мaрксa ввaжaв, щo сoціaльнa рівність мoжe бути дoсягнутa бeз клaсoвoї війни. Винaxідник бaчив бeтoн крoкoм дo світу дe прaцівники вoлoдіють зaсoбaми вирoбництвa. Врaxoвуючи знaчну пoширeність нa плaнeті сирoвини к бeтoну — піску тa вaпняку, люди бeз спeціaльниx нaвичoк тa вeликиx кoштів мaли б змoгу будувaти чисті, суxі, зручні житлa і мoгли б жити гіднo. Дoбa сeлянськиx xaлуп мaлa відійти у вічність.

    З чaсів Кoйньє бeтoн чaстo нaзивaють рeвoлюційним, aлe ця рeвoлюція нaбулa трьох дуже різних сарацинское пшено.

    Перша — як і передбачав Койньє, універсальність та доступність матеріалу. Навіть сьогодні більшу частину світового виробництва цементу використовують людской) без професійної або технічної підготовки. Результати їх роботи можуть мало-: неграмотный бути видатними, але якщо ми хочемо виміряти соціальні наслідки використання цементу та бетону, в таком случае найбільшим внеском є широкодоступність та общедоступность застосування. Загалом  це досягнення никак не визнається цементною та бетонною галузями, пользу кого яких асоціація з брудним світом дрібних будівельників у нетрях бідних районів Африки аль Індії не є чимось бажаним для того їхнього іміджу.

    Проте, за недавніми оцінками, якщо всі  підлоги житлових приміщень у всьому світі будуть замінені бери бетон — частота паразитарних захворювань зменшиться возьми 80%. Також вистачає самосвідомості у майстерності сообразно всьому світі: архітектори та інженери, які відвідували фавели в Бразилії були вражені економікою та винахідливістю бетонних конструкцій. В усьому світі в целях тих хто живе в бідності бетон означає крок по цивілізації — через репутацію бетону як «сучасного» матеріалу він режиссировать їх нарівні з більш багатими жителями планети. Бетон змінює без- тільки матеріальне існування людей, а й свій глобальний імідж.

    Другою революцією бетону из этого следует ствоення будівель з новими структурними підходами. Це дозволило створити конструкції, які можна було лише  уявити предварительно 20-го століття: греблі, мости, тунелі небачених масштабів. Це ті досягнення, які полюблять відзначати виробники цементу та бетону . І немає сумніву, що ці витвори теж трансформували життя людей, долаючи природу, прискорюючи комунікації та зближуючи нас. В архітектурному плані бетон запровадив нові принципи в дизайні і зробив можливими такі витвори як вітрила Сіднейського оперного театру альбо консольні блюдця Museu de Arte Contemporanea Оскара Німейера в Нітерої, Бразилія. Це роботи, які что називають революційними через недосяжні раніше форми.

    Але з усіх особливостей бетону найважливішою отсюда следует було те, що його активне використання стало быть двигуном швидких змін у світі. Если вимагалися раптові або невідкладні перетворення — п\’ятирічні плани в Радянському Союзі, «Новий направление» у США, «Великий стрибок» у Китаї, или післявоєнне будівництво в Європі в середині 20 століття, бетон був максимально необхідним.

    ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ ЦІКАВИХ ФАКТІВ Относительно БЕТОН:

    СПЕЦТЕМА: Тиждень бетону получи и распишись Білд Порталі (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

    З 4 по 7 березня ми публікуємо прогрессия матеріалів щодо проблематики сучасного будівництва з бетону, його використання та утилізації.

    Кожна з цих політичних програм передбачала інфраструктурну роботу в нацело новому масштабі, поза існуючими промисловими і трудовими ресурсами. Бетон використовувався предприимчиво, тому що його сировину було без оплаты знайти, дешево виготовити, а значна частина будівельних робіт могла бути зроблена з використанням некваліфікованої праці. Счет часто був майже миттєвим і ефективним. Если в 1956 році Радянський Союз встановив семирічний цель, щоб «наздогнати і перегнати США», бетонні конструкції стали його життєвоважливою складовою.

    Запруда Гувера, США
    (натисніть на фотография, щоб збільшити зображення)

    Саме тоді велика промова Микити Хрущова стосувалася переваг бетону. Вона тривала три години. Жоден атаман держави до або після цього отнюдь не виголошував такої тривалої або детальної промови оборона бетон, не конкретизував предмет настільки політично вибухово. Хрущов використав її, щоб оголосити относительно розрив зі сталінізмом. Він зробив це, критикуючи неефективність убыстренно густо ремісничих методів будівництва, якими користувався СРСР раньше того, і натомість стверджував про переваги збірних бетонних конструкцій, які б спиралися для великі ресурси некваліфікованої робочої сили. Виступ Хрущова мав далекосяжні наслідки в целях майбутнього Радянського Союзу. Протягом року з’явився приказ, що всі майбутні будівництва будуть відповідати стандартному проекту: «єдиний мод будівлі для всієї країни», по сей день в збірному бетоні. Його наслідки помітні получай території всієї колишньої радянської імперії і багатьох інших держав.

    У Великобританії в тому ж десятилітті, зіткнувшись з нагальною необхідністю побудувати більше будинків, Гарольд Уоткінсон, міністр інфраструктури, зауважив у заяві, що стара англійська приказка «Якось швидко зробити більше цегли лишенный чего соломи» — це більше, ніж упрощенно метафора в сучасних йому реаліях. Відповідь получай це, знову ж таки, була бетонна. Збірні системи будівництва перевели будівництво получи и распишись фабрики, де, як передбачалося, продуктивність если вище, ніж на будівельних майданчиках. Незважаючи бери те що бетон на пирушка час рідко був дешевшим, але результати були набагато швидші.

    Три різні моделі британського соціального житла 50-60-х рр. зі збірного бетону
    (натисніть получай фото, щоб збільшити зображення)

    Навмисне прив\’язування бетону после цих раптових і драматичних перетворень ХХ століття пов\’язане з політикою лівих урядів, а приставки не- правих. Хоча фашистські режими 1930-х років розігрували одну і ту ж карту — соціальну реконструкцію посредством нову інфраструктуру — і навіть іноді використовували бетон в целях цього, як в автобанах у Німеччині, домінуюча место бетону була у своїй більшості соціалістичною. Оскільки ліва політика була пов\’язана з радикальними змінами, а праві звертали увагу в збереження традицій, бетонні конструкції були більш злагоджена з лівими урядами, а Радянський Коалиция особливо закріпив цю ідею в народній уяві. Ще в 1990-х роках Вірджинія Боттлі, державний секретар Великобританії з питань національної спадщини від Консервативної партії, если її попросили затвердити комплекс Будинку Олександра Флемінга в реестр визначної лондонської спадщини London’s Elephant and Castle, і в якому колись знаходилось Міністерство охорони здравствуй\’я, нібито відповіла: «ні, ми безграмотный можемо це зробити… він з бетону… він — комуністичний.»

    Бетон більше безвыгодный є тим, чим він був. Для Заході, принаймні, він втратив свою перетворюючу ауру. Причин угоду кому) цього багато і його спорідненість із державним соціалізмом є однією з них. Ще однією з них є непередбачені наслідки того, що Койньє вважав своїм найбільшим активом: демократизацію будівництва. Бетон був стигматизований як «дешева річ» во (избежание бідного світу. Але кожен, хто сумнівається в його тривалому революційному потенціалі, має звернути увагу бери Китай, який з 2012 по 2015 рік виготовив більше бетону, ніж США упродовж усього 20-го століття. Соціалістичний і капіталістичний одночасно Небесная империя проводить найшвидше перетворення країни в історії людства, що було першопочатково досягнуто следовать кілька десятиліть, багато в чому из-за допомогою бетону.

     
    https://www.theguardian.com

    12345 (No Ratings Yet)
    Загрузка...

    Комментарии